Поціновувачі поетичного слова, шанувальники творчості Тараса Шевченка взяли участь у конкурсі читців, який відбувся 10 березня у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. 

«Конкурс читців поезії, зокрема віршів Тараса Шевченка та творів про Кобзаря, традиційно проводиться в нашому навчальному закладі. Як правило, це один із головних заходів Шевченківського тижня. Щиро тішить, що конкурс користується популярністю. Цьогоріч охочих продемонструвати своє вміння декламувати поезію було більше 30 осіб, — зазначила координатор конкурсу, викладач вишу, голова комісії з культурно-просвітницької роботи та дозвілля профкому ЧНУ Юлія Волинець. — Надзвичайно приємно, що до конкурсу долучилася не лише студентська молодь нашого університету, а й учні шкіл м. Золотоноша та Кам'янського району. Завдяки цьому з'явилася ідея проведення у майбутньому подібного конкурсу для школярів нашої області. Ми маємо підтримувати нашу творчу, активну, небайдужу, талановиту молодь».

Участь у конкурсі взяли студенти ННІ УФСК, ННІ історії та філософії, ННІ іноземних мов, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я; страшокласники з м. Золотоноша (спеціалізована школа № 1 і гімназія ім. С. Скляренка) та Райгородської ЗОШ Кам'янського району.

Оцінювали виступи конкурсантів Тамара Власенко — голова журі, заслужена артистка України, Володимир Поліщук — завідувач кафедри української літератури і компаративістики, професор, Тетяна Зорочкіна — начальник відділу виховної роботи, Юлія Волинець — координатор конкурсу, викладач кафедри української літератури і компаративістики, Василь Дунаєвський — лауреат Всеукраїнського конкурсу читців ім. Т. Шевченка, голова студради університету.

Тамара Тимофіївна висловила надію, що всі учасники прийшли на конкурс за покликом душі: «Ваша присутність тут, під час шевченківських днів, — це відповідь на те, що наше мистецтво, мистецтво художнього читання, наша українська поезія, література та українська мова жила, живе і буде жити, як і поезія Тараса Шевченка». Артистка наголосила на актуальності поетичного слова Кобзаря та побажала всім успіху.

Захід розпочався з декламування поезії Тараса Шевченка та Бориса Олійника (про Т. Шевченка) лауреатами Всеукраїнського конкурсу читців ім. Т. Шевченка — Людмилою Шліхтою та Ярославом Литвином.

Пісню на слова Шевченка «Бандуристе, орле сизий…» виконала студентка 1 курсу ННІ УФСК Юлія Снісаренко.

Студентка ННІ УФСК Олена Титаренко презентувала присутнім власний вірш «Батько Кобзаря».

 

Переможці

1 місце: Денисенко Ліна (1 курс ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва; балада «Лілея»).

2 місце: Скрипай Віроніка (1 курс ННІ УФСК; «Хустина») та Кузьмінський Дмитро (учень 11 класу, м. Золотоноша, спеціалізована школа № 1; «Думи мої, думи мої»).

3 місце: Усова Крістіна (4 курс ННІ УФСК; уривок із поеми «Неофіти»), Качур Мадіна (2 курс, ННІ УФСК; уривок з поезії «Причинна») та Чернець Маргарита (11 кл. Райгородської ЗОШ Кам’янського р-ну; «Утоплена»).

Учасники та переможці отримали дипломи, призи від кафедри української літератури і компаративістики, від профспілкового комітету університету.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студентка Анжеліка Головачова