У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл «Крим і Україна: історія, сьогодення, перспектива».

Захід присвятили трагічній даті в історії кримських татар — депортації 1944 року. 18 травня 1944 року працівники НКВС провели жорстоке примусове виселення кримськотатарського населення з Криму. У 2015 році Верховна Рада України визнала цю депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко наголосив на тому, що тема круглого столу стосується не лише минулого, а й актуальних проблем сучасності, зокрема перспектив Криму та України: «Цей захід проводиться з метою долучення студенства та наукової громадськості до обговорення актуальних питань, якими сьогодні переймається українське суспільство».

 

Участь у засіданні круглого столу взяли представник Інституту історії України НАН України Руслан Пиріг, представник Меджлісу кримськотатарського народу Сінавер Кадиров, голова Черкаської обласної організації Спілки офіцерів України Володимир Сіньдюков, професори ЧНУ — Юрій Присяжнюк, який представив Черкаське крайове товариство Українського козацтва, та Віталій Масненко, голова осередку Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Черкасах, викладачі та студенти ЧНУ.

Учасники круглого столу обговорили спільну історію Криму та України в середньовіччі та ранньомодерну добу, анексію Криму Російською імперією у 1783 році, кримськотатарське національне відродження і боротьбу за державне визначення на початку ХХ ст., депортацію кримських татар 1944 р., Крим як частину УРСР та незалежної України, історико-правові аспекти кримськотатарського питання, проблеми визнання кримських татар корінним народом України, російську окупацію Криму 2014 р., становище кримськотатарського народу і його боротьба за свої права в умовах окупації, підготовку резерву державних службовців для АРК з-поміж кримських татар і шляхи деокупації Криму та відновлення територіальної цілісності України.

Учасники круглого столу вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв депортації.

Поетичним рефреном заходу стали слова з пісні Джамали «1944»:

«Ви думаєте, ви боги,

Але люди вмирають.

Не ковтайте мою душу,

Наші душі.

Я не могла провести свою молодість там, тому що ви забрали мій світ,

У мене не було Батьківщини...».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького