День слов’янської писемності і культури щорічно відзначається слов’янською спільнотою 24 травня. Святкові заходи з цієї нагоди організували викладачі та студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій розпочали.

Пошановуючи пам’ять першовчителів слов’янських, рівноапостольних Кирила й Мефодія, студенти під керівництвом викладачів інституту влаштували виставку старослов’янських збірників Євангеліїв, стародавніх ікон. Цікаві факти про давніх просвітителів усі відвідувачі виставки змогли дізнатися ще й з яскраво оформлених плакатів. Історія українських соборів, церков, які вже століттями просвітлюють людей та зберігають таємниці цілих поколінь, була представлена на фотовиставці.

Галина Кочерга, доцент кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики, розповідає:

— Слов’янські просвітителі Кирило і Мефодій — знакові постаті у полілозі слов’янських національних культур, їхній неоціненний внесок у скарбницю світової цивілізації сприяв створенню оригінальної духовної атмосфери, світоглядно-етнічної ментальності, морально-етичних норм. Тривалий час побутувала думка, що наша писемність з’явилася лише після хрещення Русі, коли з Візантії і Болгарії було завезено богослужебні книги. Проте є докази, що оригінальні писемні системи наших пращурів існували задовго до цього. Але завдяки місіонерській діяльності братів Кирила і Мефодія ми бачимо створення писемності, яка позначилася на розвитку та становленні культури, освіти, книгодрукування.

Кирило і Мефодій мають всеслов’янське значення: вони заклали основи писемності і фундамент усіх слов’янських культур, це було об’єднавчим фактором, що вплинув на християнську модель в геополітичному вимірі слов’янства. Про це потрібно пам’ятати кожному, хто шанує історію Батьківщини, адже виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу.

За свідченням середньовічного вченого Чорноризця Храброго, початком слов’янської писемності вважається 863 рік. Саме тоді Кирило і Мефодій перекладали грецькі твори на слов’янську мову, в основу якої поклали давньоболгарську мову і солунсько-македонський говір.

Про життя і подвиги земні й духовні братів-просвітителів першокурсникам-філологам розповів настоятель храму Св. Рівноап. Кирила і Мефодія ієрей Володимир Штокало.

На перервах для всіх небайдужих до історії слов’янської писемності демонстрували презентацію та звучав спеціальний випуск радіогазети від Студентського радіо.

Завершальною в низці святкових подій стала екскурсія для студентів і викладачів по Чигиринщині.

Людмила Діденко