Студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за сприяння первинної профспілкової організації віввідали морську перлину України — місто Одеса.

Одеса неймовірно відрізняється від Черкас. Не лише інфраструктурою та національним розмаїттям (у місті проживає більше 120-ти національностей), а й особливістю людського ставлення та мислення. Перше, що здивувало черкаських туристів — відкритість та люб’язність людей і неймовірно глибоке знання та поціновування історії.

З потяга група студентів вирушила до села Нерубайське, яке славне віковими катакомбами. Вони утворилися через масштабний видобуток будівельного каменю, але у часи Другої світової війни врятували десятки й сотні партизанських життів. На глибині 12-14 метрів партизанські загони переховувалися від фашистів, у нелюдських умовах постійного холоду жили місяцями, готували їжу, навчали дітей та вірою і правдою служили ідеї вільного українського народу. Що здивувало? Кіт-партизан, який нині живе у тунелях катакомб, напрочуд низькі стелі та головне — патріотичні плакали, лозунги і малюнки на стінах про неминучу перемогу українського народу.

Замерзлі, але щасливі студенти після холодних тунелів рушили до міста. Для групи університет організував екскурсійний день з направду «одеситом»: не лише за зовнішністю, а й за поведінкою. Усміхнули та одразу додали настрою стомленій молоді говір одесита, жарти та фраза, з якою нас зустрів екскурсовод: «щоб вам так добре жилося, як я вас радий бачити» та звичні для тамтешньої місцевості слова «таки да». Одразу рушили до морського порту, якого з незвички усі черкащани називали річпортом. Запам'яталися дивовижні судна величезних масштабів, чисте море кольору неба та пам’ятник дружині моряка... На вихід з морського порту ведуть 192 сходинки Потьомкінського підйому, який зображений на більшості сувенірної продукції з Одеси. Подолавши його, студенти опинились у місті та побачили перший збудований пам’ятник у Одесі – Дюку, точніше герцогу де Рішельє — улюбленцю одеситів і першому міському градоначальнику. Як виявилось, найбільш цікаві пам’ятки розміщені компактно та зручно для туристів.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/taky-da-taky-odesa.html#sigProId0738e91289

Студенти побачили і оперний театр, і відомий трикутний будинок, і Воронцовський палац, і «Тещин міст», і пам’ятник Катерині ІІ, справжні єврейські дворики, всім відомі з кінофільмів, «пам’ятник взятці», загублений 12 стілець з однойменного фільму, Преображенський собор та будівлю Пасаж.

Таки да. Власними враженнями поділилися також студенти психологічного факультету та ННІ історії і філософії. Настя Кузьменко і Чоботарьова Віка (магістрантки ННІ історії і філософії): «Хочеться подякувати організаторам та супроводжуючим за таку незабутню подорож! Одеса щоразу дивує позитивним настроєм і вражаючою архітектурою, привітними містянами, "промовистим" Чорним морем!».

Таня Гальченко і Юля Колісниченко (2 курс психологічного факультету): «Подорож до Одеси була незабутньою. Вперше тут побували саме завдяки профкому нашого університету. Є прохання якомога частіше організовувати такі пізнавальні екскурсії. Хочеться подякувати також викладачу, який нас супроводжував – Марині Василівні Захарченко, за турботу і незабутню організацію вільного часу. Одеса зачаровує своєю колоритністю та релаксом!».

Студентка 5 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій Яна Федоровська

Фото: Богдан Веремей