«Мистецтво, пронизане кавою» — саме таку тему обрали учасники гуртка «За лаштунками історії мистецтв». Як зазначає керівник гуртка — доцент ННІ історії та філософії Марина Захарченко, студенти продемонстрували зацікавленість і обізнаність.

Дослідили творчість художників, які приділяли відомому напоєві багато уваги. Теми доповідей звучали відповідно: «Джеймс Тіссо: кава в мистецтві — достойна пензля майстра»; «Едуард Мане: «Сніданок в майстерні»; «Поль Сезанн і його «Жінка з кавником»; «Кава в творчості Хуана Ґріса»; «Ода каві — Ісаак Маймон».

Учасники розмови поринули у сміливі, яскраві кольори, міські сцени, де денне життя змішується з нічним. Полотна художників наче випромінювали теплу, ніжну і затишну атмосферу кафе, де повітря наповнене обіцянками і секретами, розмовами про моду і про любов…

Варто зазначити, що студенти знайшли в житті відомих людей цікаві факти, пов’язані з кавою. Так, учасники гуртка довідалися, що Вольтер — видатний французький мислитель — випивав від 40 до 50 філіжанок кави за день, що Людвіг ван Бетховен варив каву завжди тільки з певної кількості кавових зерен (тут думки істориків різняться, адже за одними даними — з 60, а за іншими — з 64), що Оноре де Бальзак обожнював каву і не лінувався обійти весь Париж у пошуках найбільш ароматного та смачного сорту. Великий романіст так сказав про дію чарівного напою: після чашечки кави «все спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі бою». При написанні своєї «Людської комедії» він випив не менше 15000 чашок міцної кави. А Нобелівський лауреат Джон Голсуорсі писав: «Є речі, які варті того, щоб їм зберігали вірність. Наприклад, кава».

12898284 1605608389761833 6367912668075604638 o 1

Ісаак Маймон «У кав'ярні»

Засідання гуртка, як завжди, пройшло у дружній та гостинній атмосфері. Учасники отримали чимало цікавої інформації та приємні враження.

ННІ історії і філософії