Студенти-першокурсники, які проходять практику у селі Легедзино, долучилися до археологічного експерименту під час трипільської толоки.

Вже традиційний захід цього року носив, крім культурно-просвітницького та розважального, ще й науковий характер. Суть експерименту полягала у випробовуванні нової техніки побудови даху трипільської хати. За словами Владислава Чабанюка, директора ДІКЗ «Трипільська культура», цілком зрозуміло, які були стіни у хатах трипільців. Наука про це більше знає, ніж про те, якими ж були в їхніх оселях дахи.

— Про дахи дуже мало інформації. Припускається, що на хатах міг бути і глиняний круглий верх. Він обґрунтовує свою гіпотезу тим, що на маленьких моделях трипільських будівель найчастіше дах є напівсферичним і без стріхи переходить у стіни. За великої щільності забудови трипільських поселень дах міг бути глиняним, тобто плетеним, як корзина, і накиданим глиняним замісом, — додає директор.

Студенти-практиканти активно долучилися як до організації заходу, так і до самої Толоки. Напередодні першокурсники допомагали заплітати лозою дах трипільської хати.

На початку толоки усі присутні у веселому танці замішували глину та полову, формували глиняні кульки для вкидання даху. Після замісу відбувся  ритуал ліплення трипільської жінки, який провів уманський казкар Сашко Лірник. До речі, практиканти мали змогу виліпити й власні глиняні сувеніри на пам'ять. Після праці на всіх чекав колективний обід з наваристим борщем, смачною кашею, домашнім хлібом та пиріжками. У другій половині дня студенти відвідали виставки «Історія в прикрасах» та «Трипілля в писанках». А надвечір першокурсники переглянули фільм «Чорний козак» під відкритим небом.

Більше фото ТУТ

 ННІ історії і філософії