У ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва на базі кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки відбулася Міжнародна скайп-конференція «Досвід Польщі щодо організації дитячих будинків сімейного типу». Партнером у проведенні конференції виступила WSL (Вища лінгвістична школа міста Ченстохова).

Директор інституту Тимофій Десятов відзначив важливість проведення міжнародних тематичних заходів для орієнтації викладачів і студентів у європейському освітньому та соціальному просторі. Організатор конференції — завідувач кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки Світлана Архипова представила багатосторонній досвід співпраці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького в освітній, науковій і культурній сферах.

Експертом від польської сторони виступив Томаш Кук — віце-президент Вищої лінгвістичної школи міста Ченстохова, який має досвід власної сім’ї із створення дитячого будинку сімейного типу та виховання дітей, які з різних причин втратили батьківську опіку. Експертом від української сторони виступила Інна Ченбай, автор значної кількості праць з проблем прийомного виховання, один із співавторів тренінгового курсу з підготовки прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу за програмою «ПРАЙД».

Під час конференції було зроблено порівняльний аналіз організаційних аспектів функціонування дитячих будинках сімейного типу в Польщі та Україні. Значну увагу було приділено системі підготовки сім’ї до виховання дітей-сиріт, взаємодії з соціальним оточенням (родичами, іншими сім’ями заступницької опіки, соціальними працівниками). Значний інтерес викликало порівняння системи фінансової підтримки дитячих будинків сімейного типу Польщі та України.

У результаті обговорення різних аспектів функціонування дитячих будинків сімейного типу було виділено напрями для подальшої співпраці та обміну досвідом у сфері організації діяльності та соціального супроводу дитячих будинків сімейного типу.