Студенти ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького попрацювали декілька днів у Прикарпатті на пленері протягом 2-5 жовтня 2019 року.

Учасники прибули на запрошення Косівського інституту декоративного та прикладного мистецтва Львіської Національної Академії Мистецтв.

Попри далеку дорогу молоді художники зраділи можливості писати в горах в компанії однодумців зі всієї України. Зібравши фарби, етюдники та гарний настрій, Катерина Тарасюк, Анна Зубенко, Дар’я Запорожець, Анастасія Кравець, Аліна Тарнавська та Надія Коломієць разом із викладачем Дар’єю Соколенко відвідали подію.

Карпати зустріли сонцем, свіжим повітрям та просторами, підготувавши сюрприз на наступний конкурсний день у вигляді дощу та 6 градусів вище нуля на термометрі. Для виконання першого етюду всіх учасників відвезли вище в гори, де безліч мотивів: багатопланових, панорамних, з озерами і гірськими хребтами, вузькими звивистими дорогами та перевалами, старими дерев’яними будинками та церквами.

Учасники самостійно обирали локацію собі до смаку, тож «поле» для роботи художників було розкидане на десятки кілометрів. Пліч-о-пліч зі студентами працювали і їхні викладачі, досвідчені художники. Тривав пленер у перший день 4 години: майже всі встигли впоратися до початку зливи. Настрій природи — похмурий, переддощовий —відобразився в етюдах учасників, але не на їхньому настрої. Після повернення в інститут усі мали вільний час для відпочинку, доопрацювання робіт та знайомства з населеним пунктом.

Косів – відносно велике місто, яким протікає вузька живописна річка. З обидвох сторін населеного пункту – невисокі гори, ліси. У місті можна знайти як стару дерев’яну архітектуру, так і нові сучасні будинки, невеликі площі, мости та церкви. Тому для другого пленерного завдання – «етюд в умовах міста» – кожен міг обрати той мотив, який вразив його найбільше.

Студенти знайшли оригінальні локації.

— Ми побачили табличку «Міське озеро» і вирішили піти на нього, але побачили лише поле. Коли запитали в поліції, де ж озеро, вони відповіли, що це і є водойма, яка поросла очеретом, – розповідають студентки Анна Зубенко та Надія Коломієць. — Так як нам обидвом сподобався цей мотив, то вирішили робити диптих, аби було видно цей широкий простір: поле, озеро, ряд будівель та гори в далечині.

Іншим студентам до вподоби прийшовся підвісний міст через річку.

— Побачила спуск до річки, подумала, що там має бути стежка абощо. Виявилося, що тут є сходи, що спускаються аж у саму воду. Так навіть краще для етюду, — розповіла Катерина Тарасюк про пошуки мотиву.

За словами Аліни Тарнавської, вона довго шукала мотив. «Обрала пейзаж із з мостом, проваллям та будівлею по той бік. Тут складна композиція. У місті дуже багато цікавої архітектури, кольорових будинків, схоже на Амстердам. Працювати у місті — це зовсім інша атмосфера, ніж високо в горах чи біля води. Постійний рух та багато людей, які цікавляться роботою митців. От і ми мотримали схвальні відгуки від місцевих школярів, що проходили повз, а також не зовсім звичне для центральної України привітання: "Боже помагай"».

Працювали другого дня довго. Зрештою, втомлені, вже в готелі, ділилися враженнями про конкурс із іншими учасниками з Полтави, Луцька, Івано-Франківська, Харкова, Києва, Черкас та інших міст. Подивитися на роботи та процес створення етюду студентами інших художніх закладів — надзвичайно цінний для студента досвід. Він відкриває нові шляхи та методи роботи над етюдами, розширює уявлення про стилі та способи їх поєднання у творчих роботах. Дуже важливе спілкування між молоддю, що має такі серйозні спільні інтереси, адже так утворюється спільнота вже всеукраїнського рівня, у якій молодь підтримує одне одного та поширює свій досвід.

Ці чотири дні пленеру дали змогу молодим художникам проаналізувати свою творчість, проявити креативність, встановити дружні стосунки з однодумцями. Це безцінний досвід, який неодмінно вплине на творчий шлях кожного його учасника. Черкаський національний університет вдячний організаторам — Косівському інституту декоративного та прикладного мистецтва ЛНАМ за організацію та турботу.

Запрошуємо переглянути відеоролик «пригоду» наших художниць у Прикарпатті:

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва