Федерація баскетболу України започаткувала новий спортивний і соціальний проект. У співпраці з Міністерством освіти та науки, Міністерством молоді та спорту, Всеукраїнською баскетбольною студентською асоціацією вперше в історії України було проведено загальнонаціональний чемпіонат серед студентів.

За спортивну складову проекту відповідала ФБУ, соціальна складова – це зайнятість студентів у вільний від навчання час, допомога у єднанні їх довкола спорту, спілкування молоді з різних куточків України.

Свого часу у Сполучених Штатах Америки баскетбол виник саме як вид спорту для студентів, тому для нашої країни є важливим проведення повномасштабних змагань серед студентів. Сьогодні у студентській лізі NCAA грають представники 340 університетів США і Канади. До NCAA залучаються досвідчені тренери, які працюють із студентською молоддю не один десяток років. До турніру завжди підвищена увага як глядачів, так і спеціалістів, бо кожний рік, він дає НБА по 30, а то й більше сформованих професіоналів.

Успішно у студентській баскетбольній лізі NCAA виступають українці, так з липня 2014 р. за баскетбольний клуб Канзаського університету «Kansas Jayhawks» виступає Святослав Михайлюк. Наразі вихованець «Черкаських Мавп» займає загальну 25-ту позицію та 10-ту позицію у списку найкращих другокурсників серед баскетболістів зі студентської ліги NCAA.

Команда ЧНУ ім.Б.Хмельницького

В Україні є також хороші традиції студентського спорту, багато років проводилися численні баскетбольні змагання серед студентів, тепер же існуватиме єдиний турнір.

Успішно у Студентській баскетбольній лізі України виступила команда Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, яка укомплектована гравцями основного та дублюючого складу «Черкаських Мавп».Так, кістяк команди становлять – Олександр Кобець, Микита Воєвода, Максим Мірошниченко, Андрій Тімофєєв. Команда ЧНУ імені Богдана Хмельницького стала переможцем другого відбіркового етапу Студентської баскетбольної ліги України у дивізіоні «Центр» та взяла участь у фінальній частині турніру.

Святослав Михайлюк. Канзас

 

Зараз у студентському баскетболі грають 64 чоловічі команди, 15 жіночих. Щороку їхня кількість збільшується, але цього замало, має бути вдвічі більша кількість. Сподіваємося, що в перспективі будуть досягнуті такі ефекти взаємодії студентського баскетболу з одного боку з шкільним, і з іншого боку, з баскетболом великих досягнень, професійним баскетболом.

Олексій Мойсієнко