Вічноактуальний Шевченко знову зазвучав у стінах Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Свої дослідження творчості Тараса Григоровича привезли вчені на Міжнародну 39-у наукову шевченківську конференцію «Творчість Тараса Шевченка: компаративний та інтертекстуальний простір».

Присвячено конференцію 202-й річниці з дня народження Тараса Шевченка. Учасниками наукового шевченківського форуму стали 89 науковців із України та зарубіжжя — представники наукових установ США, Німеччини, Австралії, Польщі, Казахстану. На конференцію до Черкас з’їхалися  кияни, львів’яни, одесити, харків’яни, представники інших регіонів України.

Конференція розпочалася із пісень на слова Тараса Шевченка у виконанні вокального гурту ЧНУ «Жива музика».

 

Урочисто відкрив пленарне засідання ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко. Він наголосив на значенні шевченківського слова  в житті України. «Теми, які піднімав Шевченко у своїх творах — невмирущі для українців. Розуміння шевченківського слова — це те, що нас об’єднує. Із кожним поколінням ми це усвідомлюємо знову й знову», — зазначив Олександр Володимирович. Він згадав, що Україна нині переживає не найкращі часи, воюючи зі своїм споконвічним ворогом на сході:

— Як і завжди раніше, в цій боротьбі українців на передньому плані чи, краще сказати, на передовій — слово й образ великого Тараса. Ми пам’ятаємо його образ і слово на Євромайданах, а зараз на Донбасі Шевченко — в окопах і на блокпостах. І це не красиві слова, а жива правда, бо видання збірок його творів у камуфляжних обкладинках є в кишенях багатьох захисників нашої Вітчизни. І це — праця науковців, зокрема Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України.

Привітав учасників конференції начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. Він відзначив, що вчені Черкаського національного посідають гідне місце серед вітчизняних шевченкознавців.

Упродовж пленарного та секційних засідань конференції обговорено безліч тем.

 

Доповіді академіка Миколи Жулинського «Творчість Шевченка і сучасні геополітичні виклики», професора Павла Михеда «Тарас Бульба» Миколи Гоголя і «Гайдамаки» Тараса Шевченка як віхи розвитку національної самосвідомості», професора Василя Пахаренка «Людвіг ван Бетховен і Тарас Шевченко: паралелі духовного самопоставання» та ряду інших науковців звучали особливо злободенно.

 

Студенти Черкаського національного визнають, що конференція надзвичайно пізнавальна. «Сподобалося, що доповідачі проводили паралелі між творчістю Шевченка та інших митців — Людвіга ван Бетховена, Олександра Пушкіна, Миколи Гоголя. Цікавою була доповідь про те, як творчість Шевченка впливає на національну свідомість українців», — поділилася враженнями Юлія Мельник, студентка ННІ УФСК.

Робота форуму триватиме упродовж двох днів і завершиться екскурсією на батьківщину Тараса Шевченка — у села Моринці, Будище, Шевченкове та Вільшану.

 

 Студенти ННІ УФСК Надія Хандусь, Крістіна Орел, Лора Шумейко