У Черкасах з’явився пам’ятний знак у вигляді сови. Скульптура «Книжкова мудрість» прикрасила подвір’я наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Це вже друге в обласному центрі скульптурне зображення сови. Перше встановлено на подвір’ї Черкаської школи № 17.

Сова, що символізує Книжкову мудрістьце дипломна робота випускника ННІ  педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Сергія Косенка. Як вважає директор наукової бібліотеки університету Григорій Голиш, робота є «першою ластівкою» проекту опорядження рідного закладу у рамках концепції студентського кампусу. Однією з вимог до роботи була бюджетність і економність. І Сергій Косенко, нині вже дипломований художник з оформлення інтер’єру, та його керівник, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, відомий скульптор Іван Фізер дотрималися цього принципу. За підтримки ректора скульптуру було виговлено і встановлено на території університету. Саме Олександру Черевку, Івану Фізеру та Сергію Косенку надали право перерізати стрічку та відкрити скульптуру в присутності колективу та користувачів книгозбірні. Пісні самодіяльного університетського гурту «Жива музика» додали особливої урочистості моменту.

Ректор подякував митцям за гарний твір: «Цей знак дуже доречний – адже девіз на гербі університету закликає: «Пізнай мудрість». Сова, пугач –найзагадковіший птах України, він символізує мудрість, яку студенти пізнають день за днем, а також втаємниченість людської душі. Совиний крик пробуджує в нас генетичну пам’ять.  А книжка це те джерело, з якого черпається мудрість, і її не можна нічим замінити. Книга, бібліотека, сова  у нас асоціюються з пізнанням, мудрістю».

Іван Фізер привітав свого учня з таким достойним завершенням навчання та поділився своїми мріями про музей студентських робіт:

«Кафедра образотворчого мистецтва чудово вписалася в концепцію університету. Усі бачать перетворення, які здійснюються її студентами в  аудиторіях, рекреаціях університету. Щороку з’являються нові дипломні й курсові роботи студентів, виконані на високому професійному рівні. З часом ми зробимо з цих робіт сад скульптури. А зараз дякуємо авторові за те, що його маленьке свято захист дипломної роботи – стало великим святом для університету».

         Свої побажання висловив наостанок і директор наукової бібліотеки Григорій Голиш. Він переконаний, що незабаром її подвір’я прикрасять інші роботи студентів. А саму бібліотеку – меморіальна табличка нашому землякові Михайлу Максимовичу, чиє ім’я носить книгозбірня університету. 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького