Директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк разом зі студентами Романом Ситником, Вікторією Бузюк та черкаським журналістом Назарієм Вівчариком відвідали заказник Сунківський-1 на Смілянщині.

Традиційний похід вихідного дня з елементами наукових досліджень відбувся з метою пошуку гнізд хижих птахів. 

За словами Максима Гаврилюка, загальне враження від заказника позитивне. На площі понад 800 га збережено лісовий масив, немає рубок. Є ділянки стиглих лісів, що дуже важливо для деяких видів. За це треба подякувати працівникам лісового господарства, адже в інших областях нерідко виникає бажання провести санітарні рубки в заказниках. Найбільше сподобалися ділянки старих дубів та насадження модрини, що є дуже незвичним для нашої місцевості.

Окрім гарного враження, були й речі, що засмутили. По-перше, численні випадки розпилювання невідомими особами впалих дерев. Старих впалих дубів, мовляв, практично не було. Про значення мертвої деревини для лісової екосистеми можна почитати ТУТ. Оскільки це заказник, берегти треба не тільки дерева, а й усю екосистему.

По-друге, на території заказника є годівниці для звірів та засідки мисливців біля них. А в заказниках полювання заборонено.

Як результат, відвідувачі заказника знайшли три гнізда хижих птахів, швидше за все, канюків звичайних. Пройшли багато кілометрів гарними місцями та паралельно прослухали короткий курс лекцій з орнітології, охорони біорізноманіття, лісового господарства тощо.

ННІ природничих та аграрних наук