Своє 80-річчя відсвяткував відомий науковець, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України Іван Кукурудза.

Щоб привітати ювіляра, у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького зібралися представники ректорату, обкому освітянської профспілки, Академії економічних наук України, колеги, учні, рідні та друзі професора.

«Іван Іванович із тих стовпів, на якому тримається не лише університет, а й суспільство, і світ», — переконаний ректор Олександр Черевко. І дійсно, заслуги науковця перед навчальним закладом, наукою — немалі. Багато років тому, очоливши кафедру політичної економії, Іван Кукурудза став ініціатором і організатором економічного факультету та низки інших кафедр економічного, управлінського й обслуговуючого спрямування. Саме він почергово організовував ліцензування й акредитацію восьми спеціальностей, за якими сьогодні успішно навчаються студенти. Працюючи проректором із наукової роботи, чимало зусиль доклав для розширення аспірантури та збільшення кількості аспірантів, зростання кількості захистів кандидатських і докторських дисертацій, залучення до наукової роботи студентів, започаткування видання наукового журналу «Вісник Черкаського університету», в тому числі і серії «Економічні науки», який входить до Переліку наукових фахових видань України.

Іван Іванович опублікував понад 200 наукових праць, у тому числі 10 монографій та 9 навчальних посібників. Крім того, опублікував понад 500 публіцистичних праць, присвячених актуальним питанням суспільного життя. Очолювана ним кафедра систематично проводить міжнародні конференції, на яких розглядаються найбільш важливі питання соціально-економічного розвитку України та інших постсоціалістичних країн. Як досвідчений учений, успішно здійснює наукове керівництво аспірантами.

Професор Кукурудза та науково-педагогічний склад очолюваної ним кафедри одними з перших в Україні почали розробляти тему «Соціально-економічні наслідки ринкових перетворень у постсоціалістичних країнах» і аргументували можливість виникнення кризових явищ. За результатами дослідження організовано шість міжнародних наукових конференцій. На основі результатів дослідження були підготовлені аналітичні записки Кабміну України та Верховній Раді України.

Івана Івановича обирали депутатом Черкаської обласної ради. Він був у складі тих вчених, які започаткували Академію економічних наук України.

Науковець має визнання на державному рівні — його удостоєно звання Заслужений працівник народної освіти України, нагороджено медаллю «За трудову доблесть», Грамотою Кабінету Міністрів України та Грамотою Верховної Ради України.

При цьому він — талановитий педагог, батько великої родини, поет, який випустив шість поетичних збірок. Саме словами з його поеми «Немає кращого села...» розпочали в університеті, якому він віддав майже півстоліття життя, урочистості на його честь.

Вітаючи Івана Івановича, ректор Черкаського національного Олександр Черевко відзначив: «Ваше життя — це живий приклад. Період, коли ви були проректором з наукової роботи, був періодом розквіту науки в університеті. Здобутий у той час авторитет працює на університет і досі. А те, що вами зроблено, збагачує всіх, хто у вас навчався».

Олександр Володимирович від імені голів Черкаської обласної ради та Черкаської обласної держадміністрації вручив ювілярові грамоту та відзнаку «За особливі заслуги перед Черкащиною».

Керівник Черкаської регіональної організації Академії економічних наук України Юрій Пасічник вручив одному з засновників Академії її найпочеснішу нагороду — Золоту медаль імені Михайла Туган-Барановського. А учні науковця — завідувачі кафедр ННІ економіки і права Станіслава Пасєка та Ірина Мігус отримали почесне звання академіків Академії.

«Це за рекомендацією Івана Івановича», — наголосив, вручаючи їм дипломи, Юрій Васильович.

Почесну грамоту і теплі слова вдячності отримав ювіляр і від профспілкових лідерів — голови обкому профспілки працівників освіти Ольги Жалдак і керівника профспілкової організації університету Анатолія Стеценка.

Надзвичайно тепло і щиро вітали Івана Івановича колеги — проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко,Юрій Кононенко, директор ННІ економіки і права, в якому й досі трудиться ювіляр, директори навчально-наукових інститутів Наталія Земзюліна та Людмила Швидка, професор Андрій Гусак.

Зворушливі вітання від рідної кафедри та інституту поєднувалися з пісенними дарунками та подяками від студентів та випускників.

«Я прагнув робити людям добро, ким би не був — чи ходив за плугом в рідному селі, чи працював на будівництві комбінату, чи тоді, коли прийшов сюди працювати», — поділився своїм життєвим кредо Іван Іванович. Він подякував усім за те, що допомагали реалізувати його ідеї та розповів про нові плани — передовсім, налагодження канадсько-української співпраці. Університетська родина щиро вітає Івана Івановича та сподівається, що його інтелект і авторитет ще довго служитимуть на благо навчального закладу.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького