Щоб зрозуміти, як формується вартість навчання в університеті, необхідно проаналізувати її складові.

– При розрахунку вартості навчання, зокрема на магістерські спеціальності, враховується цілий ряд факторів,  пояснює перший проректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко.  Щороку ціна на навчання збільшується відповідно до індексу інфляції за попередній рік. На кінець 2014 року цей показник становив 29,4%.

Пов’язаний із вартістю навчання і статус національного університету та відповідна цьому статусу кількість та якість професорсько-викладацького складу.

Крім того, зросли витрати на утримання всіх приміщень закладу, у тому числі й через підвищення тарифів  комунальні послуги. У новому опалювальному сезоні одна гігакалорія буде коштувати 1800 гривень, тоді як торік коштувала 1000 гривень.

Впливає на ціну і демографічна ситуація в державі – адже через зменшення кількості студентів збільшуються витрати на кожного студента. Усі ці фактори неминуче призводять до зростання вартості навчання, особливо на магістерські спеціальності, за якими здійснюється підготовка із залученням професорів протягом півтора року.

Разом із тим, керівництво університету постійно працює над здешевленням вартості навчання та підвищенням якості освітніх послуг. Торік було знижено вартість навчання на окремі економічні спеціальності. Цього року знижено ціни на навчання за освітнім рівнем бакалавра за всіма спеціальностями. Сьогодні ми прийняли рішення про зниження цін на навчання за рівнями спеціаліста та магістра. Ми намагаємося максимально врахувати побажання наших студентів зробимо все можливе, щоб вартість навчання була доступною.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького