У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького провели семінар, присвячений теорії, методиці й практиці проведення усноісторичних досліджень.

Відбувся захід за підтримки чеської громадської організації «Асоціація з міжнародних питань» та Міністерства освіти і науки України у рамках проекту «Альтернативна освіта для українських шкіл» програми TRANS Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. 

Учасників семінару привітав проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко та директор ННІ історії і філософії Наталія Земзюліна. Сергій Корновенко звернув увагу на те, що усна історія — це інструмент збереження історичної пам’яті, формування національної ідентичності.

В Україні традиція усноісторичних досліджень відносно молода. Провідним її осередком є Українська Асоціація Усної Історії (УАУІ) — недержавна добровільна громадська організація, яка у цьому році буде відзначати 10-річний ювілей. Головою УАУІ є професор Харківського національного університету імені Василя Каразіна Гелінада Грінченко, а професор Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка Юрій Волошин входить до складу правління Асоціації.

Саме Юрій Волошин та Гелінада Грінченко зосередили увагу учасників семінару на основних поняттях усної історії, на предметній сфері усноісторичних досліджень, інформаційному потенціалі усних джерел, розповіли про методику і техніку інтерв’ювання, можливості усної історії в навчальній практиці, про формулювання теми усноісторичного дослідження, методику організації проекту й шлях до його реалізації.

На суб’єктивності цього методу наголосив Юрій Волошин: «За допомогою усної історії досліджують, як люди знають, пам’ятають, як сприймають історію». Однією з переваг методу науковець вважає досвід, якого набувають молоді дослідники, збираючи інформацію в старшого покоління, узагальнюючи її та роблячи власні висновки. При цьому, науковці визнають усну історію як метод і джерело важливою складовою історичних досліджень.

ННІ історії і філософії