Завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло у студії програми «Тема дня» («UA: Черкаси») поінформував про шкідливість спалювання листя і сухої трави та методи правильного поводження з опалим листям.

Нагадаємо, спалювання листя заборонене Законом України «Про охорону атмосферного повітря» і нині рятувальники Черкащини проводять профілактичні рейди проти спалювання листя та сухої трави.

— Листя має у своєму складі різноманітний набір органічних речовин, на ньому осідає велика кількість шкідливих речовин, які у процесі горіння виділяють чадний газ, оксиди нітрогену та інші шкідливі сполуки. У парках взагалі немає сенсу збирати листя, бо, по-перше, його потім нікуди діти; по-друге, листя — це природне добриво для дерев, воно захищає від холоду взимку та зберігає вологу. Тому такі дії лише шкодять рослинам, — зазначив Олександр Спрягайло.

За його словами, варто зважати на закордонний досвід: у них немає таких проблем завдяки правильному екологічному вихованню та більш високим штрафам. Тому потрібно поширювати більше інформації про шкідливість спалювання листя та реагувати, коли хтось поряд порушує закон, повідомляючи в поліцію. 

Детальніше в сюжеті програми «Тема дня»:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького