14 березня в Україні відзначають День українського добровольця. Цього дня вшановують мужність і героїзм захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої країни. Символічною є і сама дата — 14 березня. Саме цього дня у 2014 році перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон «Нові Петрівці» для формування першого добровольчого батальйону.

Серед тих, хто добровільно пішов захищати Батьківщину, є й випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про їхній вибір і чітку громадянську позицію читайте в матеріалі.

Тарас Шевченко: «Ми всі чітко розуміли, навіщо тут знаходимося і чим ризикуємо...»

Випускник навчально-наукового інституту історії і філософії Тарас Шевченко був одним із перших, хто став на захист своєї країни.

— Вирішив піти добровольцем, бо це нормальна чоловіча реакція на намагання ворога окупувати Батьківщину. Коли ішов в зону бойових дій — страху не було, він з’являвся лише під час бою. Важливо було те, щоб страх завжди був контрольований, — каже Тарас.

Понад рік доброволець перебував у зоні АТО. За це час він знайшов побратимів, які стали вірними друзями.

— Тут я зустрів однодумців. Військову атмосферу покращувало те, що всі були добровольці. Бійці розуміли, нащо ми тут знаходимося і чим ризикуємо. Війна назавжди змінює людей, які її бачили. Як військових, так і цивільних, — поділився спогадами доброволець.

Нині Тарас Шевченко підтримує зв’язок із побратимами та намагається допомагати підрозділам в зоні ООС. Він переконаний, що для українців головне не здаватися і вірити у перемогу.

«Не міг сидіти осторонь, знаючи ситуацію на Сході»

Випускник ЧНУ Ярослав Платмір пішов служити осінню 2014 року.

— Вирішив стати добровольцем суто зі своїх міркувань — не міг сидіти вдома, знаючи ситуацію на Сході нашої країни, — каже боєць.

Розповідає пан Ярослав і про атмосферу в зоні бойових дій, наголошуючи на особливих людських відносинах:

— Це було справжнє бойове братство. Зараз також підтримуємо зв’язки та допомагаємо один одному.

Сьогодні Ярослав Платмір навчається в аспірантурі Черкаського національного, пише вірші та допомагає військовим.

14 березня разом з усією Україною Черкаський національний університет відзначає День українського добровольця. Зранку делегація університету в знак шани і вічної пам’яті Героям поклала квіти до пам’ятного знаку двадцяти черкащанам-воїнам АТО, які загинули на сході України.

Крім цього, проводяться тематичні кураторські години. А колектив наукової бібліотеки ім. М. Максимовича організовує зустріч для студентів із волонтером Олексієм Святенком та бійцями добровольчого батальйону.

Ми пам’ятаємо, шануємо і дякуємо, за збереження незалежності України!

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького