Про впроваждення навчальних екскурсійних програм у загальноосвітніх школах Смілянського району у напрямку соціалізації і національно-патріотичного виховання учнівства говорили науковці, громадські діячі та вчителі Черкащини у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на науково-практичному семінарі.

Учасників заходу привітав проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко. «Справжній патріотизм до України починається з малого — любові до рідних людей та місць. Тільки той, хто любить і добре знає історію рідного краю, може гідно представити себе та Україну світу. — Проректор наголосив, що саме фахівці сфери туризму опікуються і минулим країни, і її майбутнім. — У ЧНУ створено належні умови для навчання студентів спеціальності «Туризм і готельно-ресторанна справа», конкурентноспроможних екскурсоводів. Нещодавно в університеті відкрито навчально-туристичну агенцію з метою практичної підготовки студенства».

«Цей науково-практичний семінар є лише частиною маштабного проекту "Впроваждення навчальних екскурсійних програм у навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл Черкаської області, як важливий фактор соціалізації і національно-патріотичного виховання учнівства". Проект впроваджується Центром туризмології і екскурсознавства відповідно договору про співпрацю між Черкаським національним університетом і відділами освіти райдержадміністрацій», — зазначила автор і керівник проекту, директор науково-методичного Центру туризмології і екскурсознавства, доцент кафедри туризму і готельно-ресторанної справи ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олена Костюкова. Його сформовано на основі навчальних програм для 5-11 класів, створених, відповідно до вимог і змісту, закладених у Державному стандарті освіти.

Заступник голови Смілянської райдержадміністрації, керівник проекту «Моя смілянщина» Людмила Абрамова представила учасникам семінару низку туристично-краєзнавчих «ядер» району, цікавих не лише на всеукраїнському, а й світовому рівні. Серед них туристичний маршрут Сміли «Гайдамацький шлях»,  музейна кімната лауреата Нобелівської премії з медицини та фізіології «За вивчення імунної системи» Іллі Мечнікова в с. Попівка, с. Куцівка, де народився видатний український письменник Тодось Осьмачка та інші. Поетична толока Тодося Осьмачки — нині одна з найважливіших візитівок району. Про це розповів поет, вчитель села Ротмистрівка Сергій Мошенський.

Краєзнавець, спеціаліст із сільського, зеленого туризму Сергій Тимофієв виступив з доповідю про діяльність етномузею в селі Плескачівка. Такі музеї, на його думку, є ефективним засобом вивчення історії рідного краю.

Директор наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені М. Максимовича Григорій Голиш ознайомив присутніх із матеріально-технічною базою та можливостями, які відкриває бібліотека для вчителів та учнів, які прагнуть осягнути туристичну Черкащину. Наукова бібліотека представила учасникам семінару книжкову викладку про історію та сьогодення Смілянщини.

Активно долучилися до семінару й учні шкіл району та студенти ЧНУ — Наталія Панченко, Владислав Крикливенко, Олександра Дерев'яненко, Юлія Горбуліна.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького