Найстарша у світі україномовна газета «Свобода» опублікувала інформацію про заходи з нагоди Дня Гідності та Свободи у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

У ній ідеться про те, що університетська громада вшанувала загиблих під час Революції Гідності та в АТО та захисників Вітчизни. Згадано також про фотовиставку учасника обох революцій, черкаського журналіста Степана Вінярського. Черкаський дописувач «Свободи», журналіст Олександр Костирко розповів і про круглий стіл, присвячений двом революціям «Молодь у боротьбі за відновлення української державності: від Помаранчевої революції до Євромайдану».

Довідково: «Свобо́да» (англ. Svoboda) — найстарша у світі україномовна газета, що виходить безперервно (з 1893 року). Перша українська газета у США, одна з найстаріших українських газет у діаспорі.

Зі «Свободою» співпрацювали українські діячі, письменники і журналісти, поміж ними — Іван Франко, Володимир Гнатюк, Богдан Лепкий та інші.

«Свобода» від початку стояла на українських національних позиціях, поборювала москвофільство, широко освітлювала і освітлює українське життя на еміграції і в Україні; відіграла видатну роль в поширенні національної свідомості серед українських імміґрантів у США і в їх організації, була головним ініціатором створення центральної української репрезентації, почавши від Американської Руської Народної Ради у 1914 до Українського Конгресового Комітету Америки у 1940, подеколи була їх трибуною чи й органом, підтримувала акції на допомогу Україні і в обороні українців, переслідуваних окупаційними режимами.

До виникнення української преси і в Канаді, і в Бразилії, «Свобода» обслуговувала ці країни. 15 вересня 1963 року в місті Нью-Йорк (США) український тижневик «Свобода» відзначив свій 70-річний ювілей. З цієї нагоди колектив видання вітали президент США Д. Кеннеді і губернатор Н. Рокфеллер.

Одним із редакторів видання є виходець із Черкас, журналіст Лев Хмельковський. Десять років – з 1986 по 1996 рік пан Хмельковський очолював Черкаське обласне радіо, довгий час працював також у «Черкаській правді». У вересні 1996 року з дружиною виїхав на постійне проживання до США. Нині є громадянином цієї держави.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького