Почесною відзнакою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відзначено Заслуженого художника України Миколу Теліженка.


Виставка графіки та витинанок митця відкрилася у Черкаському обласному художньому музеї з нагоди його 65-річчя.

Вручаючи відомому українському скульптору, графікові відзнаку, ректор університету Олександр Черевко наголосив, що Микола Теліженко — людина, що формує сам дух української нації.

— Сьогодні Україні важливо мати людей, які формують дух нашої нації, нашої історії. Бо коли нація сильна духом, то ніяка брехня і війна нас ніколи не здолає. Виставка присвячена саме цьому, як і сама творчість Миколи Теліженка.

Олександр Володимирович із приємністю відзначив, що Микола Теліженко — його земляк. На його переконання це людина, яка на практиці реалізувала формулу Григорія Сковороди «Пізнай себе і сотвори себе». Саме тому сьогодні Микола Матвійович має всенародну любов і визнання.

— Ви — митець якого знає і шанує вся моя родина, на вашій творчості зростали мої діти, а сьогодні до неї придивляються вже й мої онуки, — наголосив Олександр Володимирович.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

Довідково: Микола Матвійович Теліженко — відомий український скульптор, графік – Заслужений художник України, народився 16 березня 1951 року в м. Звенигородка на Черкащині. Член Національної спілки художників України з 1987 року. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 1998 року.
Працює в різних видах декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва: різьблення по дереву, графіка, монументальна скульптура, пластика малих форм, художня кераміка, витинанка. Учасник багатьох обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, фестивалів, симпозіумів. Роботи зберігаються у Державних музеях та приватних колекціях Бельгії, Греції, Канади, Німеччини, Польщі, Швеції, США.
Живе і працює в Черкасах. Тут його мозаїчні панно прикрашають магазин «Рубін» («Козак Мамай») та естраду дитячого парку («Скоморохи»), 1986р. Він є автором найбільшого в Україні портретного зображення Тараса Шевченка виконаного у 1989 р. у монументальному мозаїчному панно на фасаді школи с. Будище Черкаського району. Митець є автором меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Яропольче Московської області) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі (1990-і роки), і співавтором пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії у Соборному сквері Черкас, 2006 р. Багатогранність таланту художника проявилась і в створенні гербів Черкащини, Звенигородщини, Кам’янщини.
Микола Теліженко – автор пам’ятників учасникам антибільшовицького повстання в с. Легедзине Тальнівського району та жертвам голодомору 1932-1933 рр., що споруджений у Бельгії, у місті Генк. Художник є автором першого в Україні пам’ятника Небесній Сотні, встановленого в Холодному Яру (2014 р.), та скульптурної композиції на честь героїв АТО в місті Тальне (2015 р.).
Особливою сторінкою творчості Миколи Теліженка є витинанка. Саме він здійснив справжній прорив у розвитку цього виду мистецтва, піднявши його від хатнього рукомесла до образотворчої монументальності. Микола Матвійович Теліженко — визнаний майстер модерної української витинанки. Він створив у техніці витинанки серії творів, в яких вирішує складні історичні теми: «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Трипільські ритми», «Листи з Майдану» та інші.