Доктор філологічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Микола Жулинський став Почесним професором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Рішення про це ухвалила вчена рада університету 5 квітня нинішнього року.

Диплом почесного професора та професорську мантію Миколі Григоровичу вручив ректор Черкаського національного Олександр Черевко на пленарному засіданні 39-ї Міжнародної наукової шевченківської конференції.

Він також повідомив учасників конференції, що Микола Жулинський є членом Наглядової ради університету.

 

Микола Григорович подякував за високу честь ректору і членом вченої ради ЧНУ імені Б.Хмельницького:

— Із цим університетом Національна академія наук, і зокрема Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка, тісно співпрацюють. Ми багато років досліджуємо життя і творчість Тараса Шевченка. Саме в Черкаському національному створений Науковий центр шевченкознавчих досліджень, робота якого дала вагомі наукові результати. І сьогоднішня конференція свідчить, що університет відчуває особливу відповідальність за вивчення спадщини свого видатного земляка. Спільними зусиллями вже зроблено багато, і на виставці праць науковців представлені твори, що належать перу співробітників і Черкаського національного, і Інституту літератури НАНУ. Там є і шеститомна шевченківська енциклопедія, над якою ми з черкаськими колегами працювали.

Доповідь самого Миколи Жулинського «Творчість Тараса Шевченка і сучасні геополітичні виклики»вразила учасників конференції своєю актуальністю.

Учасником шевченкознавчого форуму став ще один Почесний професор ЧНУ Михайло Наєнко — доктор філологічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка. Михайло Кузьмович — уродженець Черкащини, і в доповіді його йшлося про видатну уманчанку Надію Суровцову та культ Шевченка в її родині.

Загалом же учасниками конференції стали 89 науковців з України та зарубіжжя, серед яких — академік і член-кореспондент НАН України, 28 докторів наук, професорів, 46 кандидатів наук, доцентів, наукових співробітників.

Надія Хандусь, студентка ННІ УФСК