Грамотою обласної державної адміністрації та обласної ради за особливі заслуги перед Черкащиною нагороджено колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

На урочистостях з нагоди 95-річного ювілею університету голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко зазначив:

— Найцінніше в будь-якому закладі — це люди, які в ньому працюють, це професорсько-викладацький склад університету. А ще — студентство. Сьогодні, згадуючи історію університету й області, не можна не згадати класика вітчизняної педагогіки Олександра Захаренка, Олімпійського чемпіона Андрія Хіміча та багатьох інших.

Юрій Олегович підкреслив, що патріотичне виховання в університеті — на належному рівні:

— Ми бачимо, скільки студентів Черкаського національного сьогодні захищають нашу батьківщину. Нещодавно один із випускників ННІ історії і філософії, Ігор Мазур, першим ступив ногою в звільнене від окупантів селище Широкине.

Пригадуючи гасло Богдана Хмельницького «Нащо говорити там, де треба діяти», очільник області звернувся до ректора університету Олександра Черевка:

— Приємно, що сьогодні цей заклад очолюєте Ви, Олександре Володимировичу, людина, яка діє. А те, що Ви ще не доробили для розвитку Черкащини, Ваші випускники дороблять.

До вітань приєднався голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець:

— За 95 років свого існування університет зробив вагомий внесок у розвиток освіти, науки і культури України і став не лише визначним освітнім, але і науковим та культурним центром Шевченкового краю. Ваш внесок у цілому настільки вагомий, що суто роками його не оцінити. Упродовж десятиліть у стінах університету формувалися власні наукові та культурні традиції, що свідчить про вашу самобутність та унікальність. Країна вдячна вам за десятки тисяч висококваліфікованих випускників.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відзначив, що університет майже століття продовжує кращі традиції вітчизняної педагогіки та нарощує науковий потенціал.

— В університеті завжди панував дух свободи. Студенти, аспіранти та працівники університету були і є активними учасниками нашої спільної боротьби: починаючи від подій під час Революції Гідності і дотепер, коли ведуться активні дії з протистояння російській агресії, – відзначив він. — Ми пишаємося випускниками університету різних років, які прославили Черкаси на всю Україну та далеко за її межами. Це люди, нагороджені пам’ятними знаками «За заслуги перед містом Черкаси» — відомі спортсмени, хореографи, волонтери: Володимир Іваненко, Максим Оробець, Альона Каїрцева, Альона Вербицька… У Галереї Слави Черкас — портрети двох ректорів університету — Олександра Тканка та Федора Боєчка, — наголосив міський голова.

Анатолій Бондаренко запросив університет до співпраці в запланованих міською владою реформах освіти, медицини, житлово-комунального комплексу.

— Нам, як ніколи, потрібен науковий потенціал, який має університет. Ті зміни, яких очікує громада Черкас, повинні відбуватися на науковій основі, — сказав він.

Начальник управління освіти і науки Валерій Данилевський привітав навчальний заклад ще й як його випускник.

— Майже кожен другий педагогічний працівник області — випускник нашого університету, — говорить Валерій Вікторович. — Університет опікується козацькими ліцейними класами міської гімназії №6. У тому, що наші учні — слухачі Малої академії наук — сьогодні демонструють гарні результати на Всеукраїнському етапі конкурсі-захисту робіт — теж заслуга науковців ЧНУ.

Чимало вітань і теплих слів прозвучало зі сцени філармонії на адресу університетської громади. Гості вручили працівникам університету грамоти та відзнаки й побажали навчальному закладу успіхів і процвітання на благо рідної Черкащини і України.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького