Кафедра фізики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вже кілька років співпрацює з департаментом матеріалознавства Національного університету Чао Тунг з Тайваня і проводить спільні дослідження в галузі матеріалів для мікроелектроніки. 

Нагадаємо, Тайвань, із його мінімумом природних ресурсів, в умовах дуже непростих відносин із материковим Китаєм, зміг вийти на передові позиції в новітніх технологіях і рівні життя. У Тайваня є його власна «Силіконова долина», розташована в місті Синьчжу. Саме там розташовані дослідницькі та промислові центри мікроелектроніки, передові університети, серед яких і Чао Тунг, який займає 227-е місце у світовому рейтингу QS Global World Ranking.

Професор Андрій Гусак із кафедри фізики з двотижневим візитом вже втретє відвідав Синьчжу. Він провів спільні дослідження з завідувачем департаменту матеріалознавства професором Чі Ченом і професором-емерітус Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса Кінг Нінг Ту, який паралельно є запрошеним професором міжнародного коледжу напівпровідникових технологій НУЧТ.

Професори отримали нові нетривіальні результати із застосування нанодвійникової міді для прямого безприпійного з’єднання при низьких температурах та для аномального росту зерен (і відповідного зменшення теплових втрат) у металевих інтерконектах мікросхем. Співробітництво буде продовжено, воно допоможе фізикам ЧНУ стрімко розвивати наукову діяльність.

Нагадаємо, що кафедра фізики ЧНУ відкрила нову спеціальність «Прикладна фізика та наноматеріали».

yf

Кафедра фізики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького