У роботі навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького особливе місце посідають спільні заходи із закладами освіти та громадськими об’єднаннями.

Цього разу відбулася зустріч дирекції інституту з учителями історії з міст і районів області, які проходять курсову перепідготовку в обласному інституті підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Директорка інституту Наталія Земзюліна ознайомила учителів з особливостями організації навчального процесу в інституті, обговорила перспективи співпраці щодо підвищення рівня викладання історії в школі.

У межах зустрічі в ННІ міжнародних відносин, історії та філософії відбулася низка заходів: проведення ІХ історико-краєзнавчої конференції «Черкащина в контексті історії України» та презентація підручника з історії України від видавництва «Генеза».

Учителів історії було запрошено на ІХ історико-краєзнавчу конференцію «Черкащина в контексті історії України», присвяченій 30-річчю обласної організації Національної спілки краєзнавців України, яка проходила на базі інституту.

Учасників конференції привітав проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності, професор Сергій Корновенко. Він наголосив на суспільній значущості роботи дослідників рідного краю, здобутки яких мають не тільки пізнавальне, а й велике виховне значення:

—   Проведення конференції вже стало традицією. За новітніх умов важливу роль у формуванні історичної пам’яті й національно-патріотичному вихованні відіграє історична наука, краєзнавчий рух. Наші краєзнавці активно пишуть статті на тему історії рідного краю, регулярно проводять конференції, стають лауреатами краєзнавчих премій ім. М. Максимовича — загалом проводять сподвижницьку діяльність, спрямовану на просвітництво, висвітлення історії України, зокрема Черкащини. Варто згадати і про вагомий внесок у розвиток такої трагічної сторінки історії, як Голодомор 1932-1933 років: розкриті невідомі сторінки цієї трагедії. Кожен присутній сьогодні збагатиться знаннями про минувшину нашого краю. І найголовніше: він зможе стати провідником цих знань для суспільства.

Директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, професорка Наталія Земзюліна, вітаючи учасників конференції, зазначила, що краєзнавчий компонент займає важливе місце у підготовці майбутніх істориків.

—   З 2003 року відбуваються краєзнавчі конференції на Черкащині. Краєзнавці саме в роки незалежності нашої держави отримали можливість відійти від номенклатурних фокусів і моментів, обрати реальну правду життя. Їхня місія — просвітницька, вони допомагають формувати громадянську позицію. Краєзнавці перетворюють населення у громадян.

 

 

На пленарному засіданні із співдоповідями виступили професор ЧНУ, голова Черкаської організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко («Краєзнавство Черкащини: 30 років творчого пошуку»), проректор ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко («Історико-краєзнавчі конференції як форма залучення учнівської молоді до краєзнавчої роботи (на прикладі Чигиринського району»), директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Максимовича, доцент Григорій Голиш («Здобутки й проблеми краєзнавства на початку ХХІ століття (на прикладі Золотоніського району)»), професор ЧНУ Анатолій Чабан («Невідоме про відомих: деякі аспекти сучасної персоналістики»), методист відділення «Історія» Черкаського територіального відділення Малої академії наук України кандидат історичних наук Тетяна Нераденко («Краєзнавчі дослідження учнів — членів МАН України»), методист районного методичного кабінету відділу освіти Звенигородської райдержадміністрації («Краєзнавчі дослідження учнівської молоді закладів загальної середньої освіти»).

Того ж дня учителів було запрошено на презентацію підручника з історії України для 11 класу (автори: Віктор Даниленко, Мирослава Смольніцька), який нещодавно побачив світ у київському видавництві «Генеза». Співавторка підручника, старша наукова співробітниця відділу історії України другої половини ХХ століття Інституту історії України НАН України, кандидатка історичних наук Мирослава Смольніцька розповіла про роботу над створенням підручника, прокоментувала його розділи і відповіла на запитання освітян. В обговоренні взяли участь професори Василь Мельниченко і Юрій Присяжнюк та магістри-історики.

 

 

—   Це чудовий підручник для учнів старшої школи. Підхід досить інноваційний у порівнянні з підручниками, які вже є застарілими. Зміни — в наших руках. Ми можемо ці підручники рекомендувати іншим вчителям. І це буде маленький крок до покращення освітньої ситуації в країні, — зазначив учитель Мехедівської ЗОШ Антон Піскун.

Планом роботи ННІ міжнародних відносин, історії та філософії такі заходи передбачено проводити і надалі, в тому числі і з виїздом на місця.

 

Голова Черкаської організації Національної спілки краєзнавців України професор Василь Мельниченко

Фото: студентка IV курсу ННІ української філології та соціальних коміунікацій Вікторія Дзеціна