Уперше до Черкас завітав відомий український письменник, журналіст, синоптик Володимир Лис. Приїхав автор не один, а  зі своєю дружиною, письменницею Надією Гуменюк.

Автори презентували свої твори: «Вересові меди», «Соло для Соломії», «Століття Якова», «Камінь посеред саду», «Країна гіркої ніжності» та «Пелагея».

Зустріч організувала МГО «Книжковий маестро», створена студентами та викладачами Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Ведуча, викладач кафедри української літератури та компаративістики Юлія Волинець, розпочала захід із представлення гостей — «феномена сучасності», автора найкращого твору десятиліття «Століття Якова», найтитулованішого письменника та його натхненниці-дружини Надії Гуменюк.

За фінансового сприяння профспілки  університету на зустрічі було придбано  два примірники книг авторів («Вересові меди» та «З сонцем за плечима») для наукової бібліотеки  імені М. Максимовича.

Письменники розповіли про історію свого кохання, яке зародилося  ще зі студентської парти та поділилися секретами щасливого подружнього життя.

На важливості цієї зустрічі для нашого міста наголосила натхненниця МГО «Книжковий маестро» Людмила Фіть: «Таких іменитих письменників небагато. Їх із задоволенням читають, приємно про них відгукуються. Саме такі письменники об’єднують різні покоління, а це — важливо».

Говорили про те, що цікавило учасників зустрічі: про війну на Сході України, а ще — про стан сучасної літератури. «Найбільше мені запам’яталися слова Володимира Лиса про війну в Україні та численних «халтурщиків», які зараз намагаються написати про неї. Я погоджуюсь із його словами, що дійсно якісно і правдиво про цю трагічну сторінку в історії нашої держави через 50 років напише той, хто зараз там воює», — зазначила Валентина Куліш.

Натхненними та задоволеними зустріччю залишилися  й інші студенти. «Зустріч пройшла на ура. Володимир Лис здався веселим, простим і справжнім. Сподобалося те, що цінує мову, говірку, свій край, особливо село, де виріс, ну і вуса», — поділилася Оля Котляр.

«Душевні люди, хороша творча сім'я. Із такими людьми починаєш вірити у справжнє щире кохання. Люблю, коли до нас приїжджають люди, які вміють любити, бо на власному прикладі вчать цьому і нас», — прокоментувала Віроніка Скрипай.

Любителів літератури чекав приємний сюрприз — за сприяння профспілкової організації вишу на заході було проведено розіграш двох книг «Вересові меди» та «З сонцем за плечима» за кращі запитання до авторів.

МГО «Книжковий маестро» продовжила зустріч Володимиром Лисом та Надією Гуменюк у Черкаському художньому музеї.

Надія Хандусь, студентка ННІ УФСК