Всесвітній екологічний флешмоб «Trashtag Challenge» набирає обертів на Черкащині. Ініціативна молодь Черкас, Канева, Шполи, Золотоніщини та Умані долучилась до акції, у межах якої активісти не лише прибрали засмічені території свого міста, а й висадили понад півтисячі кущів троянд та фруктових дерев, інформує видання «Про все».

Стартував флешмоб у Черкасах. Небайдужі містяни вийшли на дніпровську набережну у мікрорайоні «Митниця», щоб прибрати її від сміття. Результат ініціативи — 15 повних пакетів на відстані у 75 кроків.

— Рекомендую реально найкращий і нарешті справді корисний флешмоб — #Trashtag (не плутать із совковим «субботніком» і очікуванням інструментів «на шару» — бо пара перчаток у магазині коштує всього 10 гривень), — зазначив на своїй сторінці у Фейсбук журналіст Андрій Кравець і передав естафету своїм друзям.

Три години у боротьбі за чистоту провели і понад 70 черкасців у парку Сосновий бір. Вони прибирали територію від сухого гілля, яке залишилося після санітарної обрізки.

— Ми за чистоту наших парків, хочемо, щоб сюди було приємно приходити з онуками, відпочивати та тішитися, — розповіла активістка Любов, яка прийшла до парку з усією родиною.

Продовжили розпочатий у Черкасах флешмоб і на Золотоніщині. До екоакції долучились і дорослі, і малі. Озброєні рукавичками та лопатами жителі Коробівки, Зорівки, Вознесенського та Вільхів висадили дерева, троянди, прибрали території біля шкіл, ФАПів, будинків культури та меморіалу жертвам Чорнобиля.

Долучився до «Trashtag Challenge» і народний депутат України Владислав Голуб, який не лише взяв участь у прибиранні, а й допоміг із закупівлею саджанців і квітів для екоакції на Золотоніщині, Канівщині та Черкаському районі.

Він же підтримав і екологічну ініціативу в середовищі молоді Черкащини, яка виступила з закликом «Подбати про довкілля!».

5 квітня студенти Канівського вищого професійного училища, Канівського коледжу культури і мистецтв та Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини висадили на Тарасовій горі символічну кількість троянд — 205 кущів — на честь 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

— Такого флешмобу, як цьогоріч, у нас ще не було, — зазначає генеральний директор Шевченківського національного заповідника Мар’ян Піняк.

Прийнявши естафету від Канівського коледжу вищого професійного училища, студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького прибрала територію Черкаського геріатричного пансіонату. Опісля студенти засадили клумби трояндами та висадили у садку фруктові дерева.

— Студенти Черкаського національного університету постійно беруть участь у різних доброчинних акціях. Сьогоднішній флешмоб — це поєднання двох добрих справ. Ми допомагаємо людям поважного віку та звертаємо увагу черкащан на необхідність дбати про навколишнє середовище, — розповідає голова студентської ради ЧНУ Аліна Козлова.

— Приємно знаходитися у колі молодих людей, які усвідомлюють важливість збереження екології в сучасному світі. Такі акції об’єднують нас і дарують позитивні емоції. А для мене особисто це добра нагода поспілкуватися зі студентами Черкаського національного університету, зокрема, запитати про успіхи й досягнення у моїх стипендіатів, — зазначив народний депутат України Владислав Голуб, який теж працював зі студентами.

Із задоволенням перейняла «trashtag»-естафету від ЧНУ ім. Б. Хмельницького і студентська молодь факультету цивільного захисту та представники ради самоврядування Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України.

Учасники заходу навели лад у лісопарковій смузі вздовж мікрорайону «Лісовий».

Не залишилась осторонь масштабного екологічного дійства і Шпола. У п’ятницю, 12 квітня, до загальної толоки по Шполянській ОТГ долучилося майже 500 осіб. Загалом учасники акції зібрали понад півтонни сміття та звільнили від порослі узбіччя доріг в Уманському, Кіровоградському та Черкаському напрямках від Шполи.

Втім, на цьому екологічний квітень на Черкащині не завершується, адже студентська молодь Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля передала естафету й запрошення долучитися до всесвітнього флешмобу «Trashtag Challenge» Черкаському державному технологічному університету та Черкаському державному бізнес-коледжу.