Центр гендерної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяв активну учать у засіданні членів Ради Черкаської обласної державної адміністрації з питань сімʼї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми за участі Координатора проектів

ОБСЄ в Україні та представників міжвідомчого моніторингового візиту в Черкаській області, а саме Департаменту сімейної,  ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики, Департаменту боротьби з торгівлею людьми та зі злочинами проти моральності Міністерства внутрішніх справ,  Центру «Ла Страда — Україна», Представництва Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) в Україні.

Про необхідність та актуальність проведення моніторингу діяльності органів виконавчої влади у сфері протидії торгівлі людьми наголошувала Фаримець Олена, заступник директора Департаменту — начальник відділу протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України.

Стрельцова Ольга, спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Міжнародної організації з міграції презентувала проект МОМ «Впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Черкаській області».

Серед питань, що активно обговорювалися під час зустрічі — необхідність здійснення превентивної роботи у сфері попередження гендерно обумовленого насильства, вивчення окремо взятих випадків торгівлі людьми (особливо, коли жертва — дитина), алгоритм діяльності у ситуаціях виявлення елементів «оголеного» сексизму у зовнішній рекламі, наявність ознак дискримінації для мало мобільних груп громадян у міському просторі та механізм відновлення порушених прав.

Окремим питанням зустрічі стала презентація досвіду та перспектив діяльності Центру гендерної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, серед раніше втілених заходів якого — дослідження розповсюдження гендерних стереотипів у навчальних закладах міста, проведення занять з гендерного виховання для дітей дошкільного віку, щорічне проведення гендерних квестів для студентської молоді. Презентований досвід дістав схвальні відгуки від присутніх на зустрічі Ніни Березіної, головного спеціаліста відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України та Людмили Ковальчук, віце-президента Міжнародного правозахисного жіночого центру «Ла Страда – Україна».

Сьогодні пріоритетними напрямами роботи осередку визначено взаємодію з громадою регіону. Начальнику управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації Максиму Зеленському було передано лист від координаторки Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти Юлії Савельєвої з пропозицією активно долучати до співпраці ресурс фахівців та фахівчинь з гендерної проблематики з-поміж членства Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти ВНЗ. У відповідь до складу Ради Черкаської обласної державної адміністрації з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми було включено координаторку Центру гендерної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Наталію Байдюк.

За результатами зустрічі між управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації та Центром гендерної освіти ЧНУ ім. Б. Хмельницького було визначено напрями подальшої співпраці у проведенні інформаційних кампаній з метою подолання гендерної дискримінації та стереотипних уявлень про роль жінки і чоловіка на території області, забезпечення проведення серед молоді заході, присвячених відзначенню Міжнародного дня сім'ї, та Дня батька і Дня матері в Україні. 

Центр гендерної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького