Паломництво до Холодного Яру здійснили студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Усенародне віче пам’яті борців за волю України на Чигиринщині вже 21 рік збирає справжніх патріотів із усієї України. Уже другий рік поспіль уклонитися героям-холодноярцям їде делегація університету на чолі з ректором Олександром Черевком.

Разом із тисячами учасників віча університетська делегація стояла під чорними знаменами Холодного Яру на мітингу у селі Мельники. Вклонилися могилі Василя Чучупаки на сільському цвинтарі. Колоною пройшли до Гайдамацького ставу, де відбувалося відкриття пам’ятника отаманові гайдамаків Гнатові Голому. Звідти пробиралися козацькими та гайдамацькими стежками, якими вже у 20-му столітті ходили бійці Холодноярської республіки.

Разом із патріотами, козаками, вояками АТО стали свідками освячення зброї у Гайдамацькому ставу, де колись повстанці святили ножі для боротьби із гнобителями. Козаки вірили, що освячена в Холодному Яру зброя захистить їх від ворога. Нині ж вона служить АТОвцям у боротьбі з московськими окупантами.

 

— Це добре, що про духовні скарби, що є на Черкащині, дізнається Україна і світ. Ці святі місця сьогодні зміцнюють дух наших бійців, які воюють із Росією на Донбасі. Мені пригадується, як торік патріарх Філарет освячував біля Гайдамацького ставу наші прапори, благословляв наших вояків на війну з новітніми ордами, які знову зазіхають на нашу незалежність, на нашу землю. Вірю, що тими, хто надихається сьогодні цим духом, буде ще багато зроблено для України, — говорить ректор Олександр Черевко. Він зазначає, що університетська громада усім серцем разом із учасниками віча. Хтось приїхав разом із делегацією, хтось побував у Холодному Яру з друзями та однодумцями. Під прапорами Українського козацтва пройшла студентська козацька сотня імені Богдана Хмельницького. Кілька козаків університету на урочистостях було відзначено грамотами, а начальник штабу сотні Владислав Нечуйвітер отримав чергове козацьке військове звання — бунчужний Українського козацтва.

Шану борцям за волю України представники університету віддали і напередодні у Черкасах, де було відкрито пам’ятну стелу та проведено військово-патріотичний фестиваль.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького