Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького традиційно став партнером фотоконкурсу газети «День». Від ректора університету Олександра Черевка нагороду — сучасний планшет — отримав фотожурналіст «Голосу України» Андрій Нестеренко за свою роботу «Соловей».

Фотовиставка за підсумками сімнадцятого фотоконкурсу газети «День» нині експонується в галереї «Лавра» у Києві. 16 років фотоісторії, 111 виставок у 31 містах України, 702 нагороджені фотографи — це історія Міжнародного фотоконкурсу газети «День» у цифрах. І цього року статистика переконлива — близько 200 учасників прислали більше 3000 фото. Журі «Дня» відібрало з них 350 найкращих знімків, які й представлено в галереї.

Цьогоріч виставка особливо драматична — адже країна вже другий рік перебуває в стані неоголошеної війни. Трагічні картини руйнувань, людських страждань і болю, незвичні для ока пересічного українця картинки фронтового побуту. І поряд із цим — теплі й мирні сценки буденного життя. Із нового — неймовірні, вражаючі картини справжнього, так би мовити, побутового патріотизму. Зі звичного — багато політики і політиків.

За словами члена журі фотоконкурсу, більд-редактора «Дня» Миколи Тимченка, на конкурс надійшло багато робіт із зони АТО. Фотографії бійців прислали як професійні фотографи, так і волонтери. «Традиційно багато політичних фотографій, але також багато жанрових знімків звичайного життя — свідчення того, що люди не тільки про війну думають», — говорить Микола Тимченко.

Саме такою роботою є нагороджена Черкаським національним університетом світлина «Соловей». Її автор Андрій Нестеренко, хоч і є уродженцем Криму, однак із Черкащиною пов’язаний безпосередньо. Свого часу він працював у канівській газеті «Дніпрова зірка», співпрацював і з іншими черкаськими виданнями.

Фотографією пан Андрій займається з 1977 року, останні одинадцять років працює в «Голосі України». Черкаський національний університет добре знає — адже тут навчають майбутніх журналістів.

Переможець престижного міжнародного фотоконкурсу охоче ділиться порадами та секретами своєї майстерності з молодими колегами:

— Не переходьте повністю в інтернет, прагніть отримувати живі враження! — каже він. — За своє професійне життя я об’їздив усю Україну і знаю про неї багато цікавого. Знаю де в Україні розводять жаб для французьких ресторанів, у якому з сіл спеціалізуються на вирощенні хрону та паприки. Переконаний, що для журналіста, особливо для репортера, важливо постійно пізнавати нове. А університету я бажаю процвітання та розвитку.

— Наш університет завжди підтримував і буде підтримувати гуманітарні, національно-патріотичні проекти, що популяризують Україну і українське, — зазначає ректор ЧНУ ім.Б.Хмельницького Олександр Черевко. — І фотоконкурс газети «День» — один із таких. Адже це — справжня українська історія.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького