Професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Світлана Архипова їздила по досвід до Канади. На запрошення канадського колеги з факультету соціальної роботи Манітобського університету доктора Бреда МакКензі вона тиждень  знайомилася з роботою Манітобського університету (м. Вінніпег).

Університет канадської провінції Манітоба — один із найбільших дослідницьких і освітніх центрів провінції. Це перший університет у західній Канаді, який був заснований у 1877 році. Щороку до університету вступають 24 тис. студентів і 3 тис. аспірантів із різних країн світу.

Завідувач кафедри соціальної роботи Навчально-наукового інституту педагогіки, соціальної роботи та образотворчого мистецтва ЧНУ імені Б. Хмельницького Світлана Архипова зустрілася з керівництвом і професорами факультету соціальної роботи університету.

— Для України традиційно одним із найбільш важливих напрямів міжнародного співробітництва є стосунки з Канадою. Цим і був зумовлений наш візит до міжнародного центру університету, — розповідає Світлана Петрівна. — Українсько-канадське співробітництво в галузі вищої освіти має давні історичні традиції, оскільки досить чисельна українська діаспора є однією з важливих складових культурного та суспільного середовища Канади. Співробітництво в галузі культури та освіти, у тому числі й вищої, обумовлено Спільною Декларацією про особливе партнерство між Україною і Канадою від 31.03.1994  й Угодою про дружбу та співробітництво між Україною і Канадою від 24.10.1994. Провідну роль у реалізації співробітництва у сфері освіти та науки відіграє Канадське бюро міжнародної освіти. Його членами є 150 навчальних закладів Канади. З українського боку, крім Міністерства освіти, координаційну роботу здійснює Спілка ректорів вищих навчальних закладів України.

Для України важливим напрямком міждержавної співпраці в сфері освіти з Канадою є сприяння збереженню національної ідентичності української молоді. Подібна робота проводиться зусиллями багатьох українських та канадських навчальних закладів та громадських організацій. Серед них — Манітобський, Саскачеванський, Альбертський університети в Канаді, Український католицький університет, Національний університет Львівська політехніка, Львівський національний університет ім. І. Франка, Києво-Могилянська академія, Запорізький університет тощо. Організовуються мовні курси, проводиться координація навчальних програм, культурна та фінансова підтримка окремих наукових, мистецьких та просвітницьких заходів тощо.

Нині інтереси урядів України та Канади щодо співробітництва в сфері освіти закріплені на законодавчому рівні. Вони полягають у спільній роботі над розвитком наукового потенціалу обох країн, обміні науковою інформацією,  співробітництві наукових та навчальних закладів, наукових шкіл та окремих науковців, функціонуванні програм з обміну студентами. Саме питання такого характеру й обговорювалися на зустрічі з представниками міжнародного центру Манітобського університету.

Світлана Петрівна ознайомилася з особливостями підготовки соціальних працівників (навчальними програмами, програмами та базами практик, соціальними установами тощо) у Манітобському університеті. Вона обговорила з канадськими колегами питання щодо налагодження співпраці між кафедрами соціальної роботи  українського та канадського навальних закладів. У рамках цієї співпраці заплановано проводити скайп-конференції, скайп-лекції, обмін публікаціями.

 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва