Міністерство освіти та науки України вручило кращим українським науковцям, ЗВО та науковим установами нагороди «Лідер науки України-2019. WebofScienceAward».

У номінації «Топ-рецензент» нагороду отримав професор, завідувачкафедри хімії та наноматеріалознавства Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Борис Мінаєв.

Борис Пилипович на замовлення наукових видавництв уже багато років займається рецензуванням статей для всесвітньовідомих високорейтингових наукових журналів. Про це свідчать численні сертифікати, які український учений отримує від зарубіжних партнерів. Ця праця безкоштовна, але необхідна для розвитку науки і цінується редакціями журналів.

Зокрема, Борис Мінаєв постійно співпрацює з найбільшим у світі видавництвом наукової, технічної та медичної (NTM) літератури «Ельзевір» (Elsevier). Кілька років поспіль публікує та рецензує статті в цілій серії наукових видань цього видавництва. Лише для одного «Журналу молекулярної структури» ним за 3 роки було підготовлено 40 рецензій.

Загалом же за останні півтора-два роки  у системі «Publons» зареєстровано понад  300 рецензій авторства українського науковця.

— Я постійно співпрацюю з понад 50 журналами, які індексуються системою «Scopus». Здебільшого це журнали системи Elsevier, а також журнали Королівського хімічного товариства в Лондоні «Royal Chemiсal Society (RCS)», American Chemiсal Society (ACS)» та інші, — розповідає Борис Пилипович.

Всесвітні наукометричні системи аналізують роботу вчених і за підсумками відбувається оцінювання науковців по всьому світу. Ректор ЧНУ Олександр Черевко переконаний, що це ще раз підтверджує високий рівень української науки. Він привітав науковця ЧНУ з високою відзнакою, подякував за працю та обговорив з ним подальші плани, зокрема, міждисциплінарні підходи до досліджень, розробки в галузі медицини.

—     Борис Пилипович Мінаєв та його учні популяризують українську науку в світі. Саме завдяки їхнім досягненням Черкаський національний знають по всій Україні та за її межами, — наголошує ректор Олександр Черевко.

Нагадаємо, доктор хімічних наук, профессор Мінаєв Борис Пилипович очолює в ННІ природничих та аграрних наук кафедру хімії та наноматеріалознавства.

За даними всесвітньої агенції «Скопус» має високий міжнародний рейтинг (ітдекс Хірша h= 39) та входить в п’ятірку найкращих науковців ВНЗ МОН України. Є керівником у спільному проекті з Львівською Політехнікою. Працював у межах міжнародних грантів в Інституті хімії Академії наук КНР (Пекін), національному університеті Норвегії (Трондхейм) та в Королівському технологічному інституті (Стокгольм). Був керівником у спільних проектах: CRDF (США) з спектрів кисню, Шведсько-Українському проекті «Visbі» з розробки ОЛЕДів та Румунсько-Українському — з розробки барвників для сонячних батарей.

Наукові інтереси: квантова хімія, теорія спін-орбітальної взаємодії і її вплив на хімічну реакційну здатність і спектри фосфоресценції, теорія органічних барвників та люмінофорів для молекулярної електроніки та нанофотоніки, органічні фото-випромінювальні діоди. В останній час Мінаєв займається проблемої  впливу спін-орбітальної взаємодії на живи істоти, на активацію молекулярного кісню при диханні У доробку понад 500 наукових праць (з яких 360 статеї надруковани в журналах Скопус). Має 5420 посилань на свои роботи у публікаціях в Скопусі.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького