Українські історики відкрили свій «фронт», щоб боротися з антиукраїнською пропагандою. До них приєднуються і викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про це розповів відомий історик, публіцист, блогер Кирило Галушко.

У рамках тижня науки в університеті він презентував викладачам та студентам Черкаського національного проект «Likбез. Історичний фронт».

Одне з головних завдань проекту — боротьба з антиукраїнськими історичними міфами, стереотипами, викривленням фактів. За словами Кирила Галушка, історія України — це своєрідне поле бою, а битва триває за людські душі, за долю України. Професійні історики, оперуючи документами та фактами, розвінчують міфи про Україну — як вигадані сучасними прокремлівськими авторами, так і поширені ще з радянської епохи. Уже понад сотня різних міфів пройшли «чистилище», але попереду ще багато скрупульозної роботи. І виконують її ентузіасти своєї справи, головним чином на волонтерських засадах.

Почалася ця діяльність зі створення сайту в 2015 році. І понад рік публікація на сайті статей та матеріалів була основним напрямом роботи. Та час диктує нові вимоги і змушує шукати нові підходи.

Ентузіасти залучають нові формати й додаткові можливості достукатися до широкої аудиторії.

— Ми здійснили спільний з Українським інститутом національної пам'яті (УІНП) проект «Війна та міф. Невідома Друга світова війна» – 50 міфів про Другу світову, — розповів на зустрічі з черкащанами Кирило Юрійович. — Із видавництвом «КСД» (Харків) також запустили проект «Історія без цензури» — 10-томник популярної історії України. Ще одним напрямом нашої роботи є публічні заходи. Тепер потрібно «йти в народ": з публічними лекціями, відкритими школами. Зокрема, стартував проект "Відкриті школи історії»: це дво-триденні сесії по кілька лекцій, присвячені актуальним проблемам української історії. Ми проводимо їх у регіонах. У дискусіях беруть участь і польські колеги, з якими цікаво обговорити історичні теми, що викликають палкі суперечки.

Усе це — громадський проект. Хоча нас повністю підтримують, наприклад, Інститут історії України, історичний факультет Київського університету ім. Т.Шевченка. Дуже допомагають Національний музей історії України, УІНП. Основні наші автори — «лікбезівці» з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Черкас. Так, професори Черкаського національного університету Юрій Присяжнюк та Віталій Масненко підготували текст про період ХІХ століття.

Гість детально розповів про «likбезівські» видання. Ті, що вже вийшли, передав до університетської бібліотеки.

Крім того, реалізуються спеціальні молодіжні проекти, які дозволяють налагодити співпрацю з талановитою і патріотичною шкільною та студентською молоддю.

Кирило Галушко відповів на питання аудиторії та закликав активно долучатися до ідеологічних баталій за українську незалежність.

— Приємно бачити, що на «гуманітарному фронті» протидії російській агресії проти України проводиться серйозна робота. І ми готові послужити для благої справи. Адже історики — це люди, які працюють не лише на свій фах, а й на суспільство! — відзначив Віталій Масненко, дякуючи гостеві. Зі свого боку проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко від імені викладачів та студентів запевнив, що Черкаський національний охоче підтримає проект і готовий поділитися власними напрацюваннями і ідеями.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького