Аспірантка кафедри історії України Юлія Різник (науковий керівник – професор Віталій Масненко) взяла участь у навчально-методичному семінарі з історії Голокосту та історії Другої світової війни, який відбувся у Меморіалі Яд Вашем (Єрусалим, Ізраїль).

Захід був організований у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту.

Програма семінару включала великий інформаційний блок про історію єврейського народу. Зокрема, теоретичний курс відкривала лекція Зеєва Дашевського про світобачення єврейського народу, джерела релігії та філософії іудаїзму. Також був прослуханий курс лекцій, які стосувалися єврейської культури та побуту, історії сучасного Ізраїлю, викладання історії Глокосту.

Цікаво були організовані практичні заняття. Практикум-виставка з історії польських євреїв у міжвоєнний період дозволив відчути долю і життя польського єврейства у міжвоєнний період. Практикум із методиками Міжнародної школи викладання та вивчення історії Голокосту надав можливість ознайомитися з новими прийомами навчання. Практикум у Навчальному Центрі дозволив зрозуміти, яким чином за допомогою новітніх інформаційних технологій можна не лише поширювати певну інформацію, а й побудувати продуктивний діалог.

«Найемоційнішим моментом нашої роботи, — поділилася своїми враженнями Юлія Різник, – була зустріч з очевидцем трагедії, нашою землячкою з Черкащини Манею Бігуновою. Ми з перших уст дізналися про всі відчуття, переживання, страхи, сподівання юної дівчини, яка декілька разів перебувала на межі життя і смерті.

Ознайомлення з Меморіалом Яд Вашем не лише розширило наші знання, а й значною мірою перевернуло уявлення про збереження пам’яті. Відкриттям стала Долина общин – свого роду «історія в камені». Величні кам’яні стіни своєю мовчазною похмурістю примушують замислитися над масштабами трагедії. Та особливо вразили експозиції історичного музею Яд Вашем — із перенесенням частини варшавської вулиці, або ж автентичного інтер’єру однієї з кімнат єврейського дому до залів музею».

Учасники семінару отримали сертифікати та подарунки від Яд Вашем – навчальні посібники та навчальні відеофільми, які дадуть можливість документально та послідовно вивчати історію Голокосту.

 

ННІ історії і філософії