Відкриті лекції Чарльза Уайта, професора християнської думки та історії Університету Спрінг Арбор (Spring Arbor University) у Мічигані, США, відбулися в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Представив гостя студентам ННІ міжнародних відносин, історії та філософії перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

Чарльз Уайт розповів про нематеріальні причини розквіту країн. На його думку, кожен із цих аспектів стосується «нашого розуму й серця», а тому будь-яка країна здатна розвинутися й розбагатіти.

Доктор Чарльз Уайт порадив присутнім студентам і викладачам прочитати книгу «Гроші, жадоба, Бог» («Money, Greed, and God: Why Capitalism Is the Solution and Not the Problem») Джея Річардса. Також науковець порівняв шлях сходження на гору Еверест зі стратегією економічного розвитку країни: мовляв, доки перша людина не піднялася на вершину в 1953 році, ніхто не знав про те, що сходження взагалі можливе, і не уявляв, як це можна реалізувати. Так алегорично професор довів, що на шляху економічного зростання послідовникам краще дотримуватися вже відомого курсу.

Чарльз Уайт назвав десять факторів економічного зростання, серед них: верховенство права, освічена робоча сила, чітко визначені права власності, економічна свобода, сильні посередницькі інститути, віра в упорядкований Всесвіт, надійні люди, правильне розуміння багатства, спеціалізація, достойна оплата праці.

На думку професора, будь-яка держава залишатиметься бідною, доки її уряд зневажливо ставитиметься до законів; правосуддя в країні повинне бути чесним і «вчасним», адже «якщо правосуддя відтягується, воно й не відбудеться».

Висловився Чарльз Уайт і про посередницькі інститути. За його словами, між державою і громадянами повинні існувати інститути, що захищають людей. Серед прикладів інститутів є такі: сім’я, церква, громадські, творчі об’єднання тощо. Інститути у свій час сприяли ліквідації рабовласництва, боролися з алкоголізмом і наркоманією.

Варте уваги й визначення багатства від американського професора:

— Багатство — це не пиріг, який можна порівну поділити і задовольнятися одним шматочком. Благополуччя і достаток можна створити власноруч. Наприклад, Стів Джобс зробив з піску — матеріалу, із якого виготовляють скло — найпопулярніший гаджет, що приніс йому багатство.

Лекція проходила в інтерактивній формі, студенти мали змогу поставити запитання.

Наприкінці заходу науковець висловив свою думку щодо України:

— Я вважаю, що все залежить від вибору українців. Якщо він буде вдалий, то ваші діти будуть заможніші, ніж ви зараз.

— Ми велику увагу приділяємо міжнародним зв’язкам, — зазначив під час зустрічі з професором ректор ЧНУ Олександр Черевко. — І хоч нині молодь має доступ до будь-якої інформації завдяки інтернету, ніщо не замінить живого спілкування, особливо коли студент спілкується зі знаним професором.

Американський науковець зауважив, що студенти ЧНУ гарно сприймали інформацію та були активними під час інтерактивного спілкування. Науковця цікавив погляд українців на низку світоглядних питань. Він також наголосив, що мета його лекцій — допомогти українцям бути щасливими і не шукати долі за межами своєї країни.

 

Довідково: Чарльз Уайт закінчив Гарвардський університет зі ступенем бакалавра, здобув звання доктора філософії з історії у Бостонському університеті. Він опублікував коментарі до книг п’яти малих біблійних пророків, які стали популярними, наукову біографію Фібі Палмера, а також велику кількість академічних статей про американське пуританство, Мартіна Лютера, Чарльза Уеслі та апологетику.

Доктор Уайт має великий досвід викладання: викладав історію та філософію екологам у Мічигані, медикам у Мексиці, пасторам у Канаді, студентам університетів Англії, біблійних коледжів в Австралії, мусульманам у Нігерії, а також — у різних середовищах таких країн як Індія, Філіппіни, Руанда, Ірак, Йорданія та Ефіопія.

У листопаді 2018 та березні 2019 років Чарльз Уайт відвідав з лекціями українські університети в Києві, Львові, Івано-Франківську, а також спілкувався зі студентами в Чернівцях.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького